Lezen in kleur: visuele stress.

Wij lezen vaak tekst van wit papier. Door dat het contrast van zwart op wit erg groot is, kunnen kinderen met leesproblemen of dyslexie last hebben van ” dansende letters”. Door het contrast te verminderen, door bijvoorbeeld zwarte letters op geel papier of zwarte letters op blauw papier, dansen de letters minder, en wordt de focus op de woorden beter. Hierdoor kan je je beter concentreren tijdens het lezen.
Je legt een gekleurde leesliniaal op een witte pagina met zwarte letters, zodat de achtergrond een andere kleur krijgt. Je kan deze liniaal dus gebruiken op alle bestaande witte pagina’s.
Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren.

Examenregels:

Sinds vorig jaar is het niet meer toegestaan om als school zelf examens te kopiëren op A3-formaat of op gekleurd papier. Examens worden nu gedrukt met lettertype Arial 12. Wanneer voor de examenkandidaat dit lettertype toch nog te klein is, of toch liever een andere achtergrondkleur wenst, kan deze kandidaat wel gebruik maken van een vergrotende leesliniaal of een gekleurde leesliniaal.

Welke kleur liniaal moet ik kiezen?

De kleur die voor u het meest comfortabel is, kunt u bij ons laten testen.  Ook kunt u uw kleur online ontdekken via: www.lezeninkleur.nl.
Leeslinialen kunt u bestellen in onze webshop.